Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πως μπορώ να γίνω πιο άνετος στην ρυθμική κιθάρα?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨ Τι να κάνω για να γίνω πιο άνετος με την ρυθμική κιθάρα και να μην μπλέκομαι με ρυθμούς, συγχορδίες κλπ.?  ¨

Η ρυθμική κιθάρα είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την δουλειά του κιθαρίστα, για την ακρίβεια 80% – 85% του χρόνου που ένας κιθαρίστας παίζει με μια μπάντα, είτε σε live, είτε σε πρόβα, είτε οπουδήποτε παίζει ρυθμική κιθάρα. Οπότε δεν είναι ένα πάρεργο το οποίο απλά πρέπει να το ξεπετάξουμε, είναι η βασική δομή, το βασικό μέρος του παιξίματος μας σαν κιθαρίστας.

(0:58”)Θα δώσω μερικές συμβουλές για το πως θα γίνουμε καλύτεροι σε αυτό το πράγμα και πως μπορεί να είναι λιγότερο μπέρδεμα, που είναι για πολύ κόσμο πραγματικά. Η πιο βασική συμβουλή που έχουμε για την κιθάρα είναι ότι πρέπει να μοιράσουμε την δουλειά των 2 χεριών. Το οποίο σημαίνει να δουλέψουμε χωριστά το αριστερό χέρι, που διαλέγει τις συγχορδίες και τις κρατάει, με το δεξί που κάνει τους ρυθμούς. Δηλαδή δεν προσπαθούμε να μάθουμε το κομμάτι όλο μαζί με όλες τις συγχορδίες και με τους ρυθμούς και με τις αλλαγές τέμπο και με τις αλλαγές στις συγχορδίες και όλα μαζί, αλλά τα κάνουμε χωριστά. Τις συγχορδίες λοιπόν, πρώτα από όλα μαθαίνουμε τις συγχορδίες στο χέρι, χωρίς να κάνουμε κάποιον ιδιαίτερο ρυθμό. Δηλαδή, (παράδειγμα 1.47). (2:00”) Η απομνημόνευση των θέσεων των συγχορδιών είναι από μόνη της, το ξαναλέω χωρίς το δεξί χέρι, δηλαδή το δεξί χέρι απλά χτυπάει μια φορά για να σιγουρευτούμε ότι οι νότες είναι καθαρές και δεν έχεις κάνει κάποιο λάθος στο πιάσιμο της συγχορδίας. Αυτό αφού τελειώσει μετά ασχολούμαστε με το δεξί χέρι. Πάμε λοιπόν στο σημαντικό μυστικό, που δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου μυστικό, αλλά φαίνεται σαν να είναι μυστικό τελικά, για το δεξί χέρι της ρυθμικής κιθάρας. Πρέπει να έχουμε στάνταρ συγκεκριμένους τρόπους, για να παίζουμε τις διαφορετικές ρυθμικές αξίες μέσα στους ρυθμούς. Που σημαίνει, αν παίζεις funky 4/4, να υπάρχει τουλάχιστον ένας στάνταρ τρόπος που οποιαδήποτε στιγμή να μπορείς να πιάσεις μια κιθάρα και να λες θα παίξω funky 4/4 και είναι αυτός ο τρόπος, αυτός ο ρυθμός,

(3:00”) αυτά τα χτυπήματα που θα χρησιμοποιήσω Για εμένα ο πρώτος μου βασικός ρυθμός, δεν είναι ο μόνος, αλλά είναι ο πρώτος, είναι αυτός εδώ (παράδειγμα 3.08). Προσπαθώ να εξηγήσω κάτι το οποίο όσοι το κάνουν ήδη θα λένε μα φυσικά εννοείται αλλά με ενδιαφέρει οι άνθρωποι που δεν το κάνουν ήδη και λένε τι μας λέει αυτός τώρα. Δεν ξεκινάω να παίξω 4/4 ακούγοντας τον μπασίστα και σκέφτομαι – Α θα παίξω κάτι που ταιριάζει με αυτό. Έχω ένα πολύ στάνταρ pattern το οποίο είναι 4/4 funky. Όπως ακριβώς και εδώ θέλω την προσοχή σας, αν κάποιος πει – Θέλουμε μια συγχορδία λα μινορε 7, έχω την συγχορδία λα μινορε 7 . – (4:00”) Αν κάποιος πει θέλουμε C minore pentatonic κλίμακα, ξέρουμε συγκεκριμένη θέση, συγκεκριμένο σχήμα στο αριστερό χέρι, έτσι ακριβώς θέλουμε και συγκεκριμένο σχήμα και pattern και στο δεξί χέρι.

Για κάποιο λόγο λοιπόν, που εγώ προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα, έβλεπα ότι όλοι οι κιθαρίστες ήταν απόλυτα θετικοί με το να μάθουν τις συγκεκριμένες θέσεις στο αριστερό αλλά μόλις τους έλεγες να μάθουν κάτι με το δεξί το θεωρούσαν σαν κλέψιμο, το οποίο δεν ισχύει καθόλου. Όποτε λοιπόν πρέπει να έχεις πολύ συγκεκριμένα σχήματα για κάθε ρυθμική αξία, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο βίντεο. 6/8 ας πούμε (παράδειγμα 4.40) στο δεύτερο ήταν μια παραλλαγή πιο προχωρημένη αλλά βασίζεται απάνω στο βασικό pattern, το ίδιο συμβαίνει για ¾ , 5/4, 2/2 για όλους λοιπόν τους ρυθμούς.

(5:00”) Καταλήγοντας λοιπόν χρειάζεται να κάνεις 2 πράγματα και θα έχεις λύσει τουλάχιστον το 80% των προβλημάτων που θα έχεις και των δυσκολιών που θα έχεις με την ηλεκτρική κιθάρα. 1ον να απομονώνεις το αριστερό χέρι, ώστε να μελετάς τις συγχορδίες χωριστά την κάθε μια, χωριστά δηλαδή την σειρά συγχορδιών που πρέπει να παίξεις για το κομμάτι χωρίς να ασχολείσαι με τον ρυθμό. Μετά να απομνημονεύσεις συγκεκριμένα ρυθμικά σχήματα για το δεξί σου χέρι για κάθε μέτρο, όπως είπα 4/4, 6/8, ¾, 12/8, 5/4 και πάει λέγοντας ανάλογα με το είδος μουσικής που παίζεις κιόλας. Με αυτές τις 2 συγκεκριμένες οδηγίες θα σου λυθούν τα περισσότερα προβλήματα πάνω στην ρυθμική κιθάρα.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info