Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Τις κιθαριστικές τεχνικές τι μελετάμε όλες μαζί ή μια-μια?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:

¨ Πρέπει να τελειοποιήσω μια μια τις τεχνικές ή να τις δουλέψω όλες μαζί? Φοβάμαι να μην καταλήξω να είμαι μέτριος σε όλες ¨

Μια ακόμα πολύ ωραία ερώτηση λοιπόν και η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή αν και η εξήγηση είναι λίγο πολύπλοκη. Τις δουλεύουμε όλες μαζί, όπως ακριβώς κάνουμε στο σχολείο. Τι εννοώ στο σχολείο? – Στο σχολείο δεν περιμένεις να τελειώσεις όλη την γραμματική της χρονιάς για να ξεκινήσεις μετά όλα τα θρησκευτικά της χρονιάς και αφού τα τελειώσεις, να ξεκινήσει η χημεία και πάει λέγοντας. Έχεις κάθε μέρα μια ώρα από το κάθε μάθημα ή αν όχι κάθε μέρα 3 φορές την εβδομάδα από κάθε μάθημα.

(1:00”) Έτσι λοιπόν αντί να γίνεται ένα μεγάλο μπραφ και να ανεβαίνει η βελτίωση σε ένα πράγμα μόνο, ανεβαίνει λίγο λίγο στο κάθε ένα χωριστά. Για να το εξηγήσουμε λίγο πιο επιστημονικά το θέμα, υπάρχουν 3 λόγοι τους οποίους θα τους αναφέρω επιγραμματικά και μπορεί ο κάθε ένας να τους ψάξει μετά πιο αναλυτικά.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι έτσι δουλεύει το adaptive response του ανθρώπινου σώματος, η προσαρμοστική απόκριση δηλαδή. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα αν δουλεύεις από μισή ωρίτσα κάθε μέρα για όλη την εβδομάδα πάρα να πάρεις όλα τα μισάωρα στο τέλος της εβδομάδας και να πεις θα κάνω την Κυριακή 3μίση ώρες.

Δεύτερον, έχει σχέση με την έκκριση μυελίνης στον εγκέφαλο και με ποιον τρόπο γίνεται. Για να γίνει η έκκριση μυελίνης πρέπει με απλά λόγια να πας για ύπνο. Αν εσύ κάνεις την μελέτη σου σε μια μόνο μέρα πας για ύπνο μια φορά

(2:00”) και ξυπνάς την επόμενη και έχει γίνει μια μικρή βελτίωση. Αν η μελέτη είναι σπασμένη σε 7 κομμάτια στην διάρκεια της εβδομάδος πας για ύπνο 7 φορές, κοιμάσαι και η βελτίωση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ο τρίτος τρόπος για τον οποίο πρέπει να μελετάμε με αυτό τον τρόπο είναι η διαδικασία επέκτασης των νευρώνων και συγκεκριμένα των νευρίτων στον εγκέφαλο. Οπότε λοιπόν για αυτούς τους 3 λόγους καταλήγουμε ότι είναι το καλύτερο να σπάμε τις τεχνικές σε μικρά κομματάκια και να τις δουλεύουμε όλες μαζί. Όταν λέμε όλες μαζί εννοούμε ότι κάθε μια έχει την ώρα της η τεχνική αυτή, θα κάνεις μισή ώρα sweeping, μετά μισή ώρα tapping, μισή ώρα legato, όχι όλες μαζί το ίδιο λεπτό μια φράση το ένα μια φράση το άλλο και πάει λέγοντας. Πάμε τώρα να δούμε την εξαίρεση γιατί υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη εξαίρεση. Αν κάποια στιγμή έχεις προχωρήσει αρκετά στο παίξιμο σου υπάρχει περίπτωση

(3:00”) να χτυπήσεις έναν “τοίχο” σε μια συγκεκριμένη τεχνική, που ότι και αν κάνεις να μην μπορείς να προχωρήσεις παραπέρα. Σε εκείνη την περίπτωση μια μικρή περίοδος που θα ασχοληθείς για 5-10-15 ημέρες με μια μόνο τεχνική και θα ρίξεις πραγματικά 5-6 ώρα, λόγο του μεγάλου όγκου δουλείας που θα γίνει μπορεί να σε ξεκολλήσει και να σε προχωρήσει παραπέρα. Αλλά προσοχή τι λέω εδώ πέρα, δεν κάνουμε μια φορά την μελέτη 5ώρες και μετά την άλλη εβδομάδα πάλι 5 ώρες, κάθε μέρα για 10-15 ημέρες σερί. Προσωπικά αυτό μου συνέβη πριν από αρκετά χρόνια στο θέμα του sweeping, που είχα κολλήσει στο ίδιο επίπεδο για αρκετό καιρό και μετά πήρα 15 ημέρες όπου ασχολιόμουν μόνο με αυτό και μετά από 2 εβδομάδες είχα προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο της συγκεκριμένης τεχνικής και μετά αφού έγινε αυτό ξανά πήγε στην θέση της, δηλαδή στο μισαωράκι της ημερησίως μαζί με τις υπόλοιπες.

(4:00”) Αυτά λοιπόν για το συγκεκριμένο θέμα.

Ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info