Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

” Η κιθάρα μου δεν είναι τόσο καλή για εγγραφή σε studio, τι να κάνω?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ερώτηση από τον φίλο μας τον Φάνη ο οποίος ρωτάει το εξής:

¨ Γιάννη μου αρέσει πολύ η κιθάρα μου για μελέτη για εξάσκηση και τις πρόβες, αλλά στο στούντιο δεν γράφει καλά! Τι μπορώ να κάνω? ¨

 

Φάνη όπως είπα πολύ ωραία ερώτηση και θα την επεκτείνω λίγο γιατί την έχουμε ακούσει αρκετές φορές την ερώτηση αυτή με την παραλλαγή ή στο live δεν ακούγεται καλά η κιθάρα. Έχουμε λοιπόν μια κιθάρα η οποία σ’ αρέσει να παίζεις, να μελετάς, να κάνεις τις πρόβες σου με αυτή, αλλά όταν είσαι live ή όταν ηχογραφείς δεν φέρνει τα αποτελέσματα που θα ήθελες.

(1:00”) Εδώ λοιπόν είναι που πρέπει να κάνουμε τον διαχωρισμό της κιθάρας για μελέτη με την κιθάρα για perfomance live ή στούντιο. Η κιθάρα σου λοιπόν , που την έχεις σπίτι σου, με αυτή μελετάς, την έχεις συνηθίσει και σ’ αρέσει η αίσθηση της όταν την αγγίζεις, αυτό σκέψου ότι είναι η φόρμα γυμναστικής σου. Δηλαδή είναι τα ρούχα τα οποία θα φορέσεις όταν είναι να πας στο γυμναστήριο για να κάνεις την δουλεία σου,να κάνεις γυμναστική, να κάνεις βάρη, να κάνεις τρέξιμο, να κάνεις οτιδήποτε είναι για να σου κτίσει ικανότητα για κάτι άλλο. Από την άλλη πρέπει να υπάρχει και μια άλλη κιθάρα, το αντίστοιχο με το κυριλέ κουστούμι. Δηλαδή μια κιθάρα της οποίας η δουλεία είναι να έχει όσο δυνατό καλύτερο ήχο και όσο δυνατόν καλύτερη ηχογράφηση, να είναι καλή στο στούντιο και καλή στο live.

(2:00”) Αυτή η κιθάρα είναι πάρα πολύ πιθανόν να μην είναι τόσο βολική όσο η άλλη. Γιατί πολλές φορές αυτό που κάνει βολική την κιθάρα είναι αυτό που της χαλάει και τον ήχο. Οπότε διαχωρίζουμε τις κιθάρες αυτές, είναι και μια πολύ ωραία δικαιολογία να έχουμε παραπάνω από μια κιθάρα, άρα έχουμε τις κιθάρες που είναι για μελέτη και τις κιθάρες που είναι για

perfomance είτε live είτε στουντιακό. Ας κοιτάξουμε 2 συγκεκριμένες κιθάρες και να δούμε πως ο παραλληλισμός μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ακόμα καλύτερα τι γίνεται . Ας σκεφτούμε την σειρά S της Ibanez, αυτές ήταν οι πιο λεπτές κιθάρες που είχαν βγει, ο λαιμός ήταν πάρα πολύ λεπτός, ήταν πολύ εύκολες στο παίξιμο, ο ήχος ήταν έτσι και έτσι. Πάρα πολύ κιθαρίστες είχαν αγοράσει αυτήν την κιθάρα, την είχαν στο σπίτι μελετούσαν με αυτή κάτι που ήταν πολύ έξυπνο γιατί δεν κουραζόταν τα χέρια και δεν φθείρονταν οι τένοντες,

(3:01”)αλλά μετά όταν έβγαιναν στο live χρησιμοποιούσαν ένα άλλο όργανο. Είχαν γίνει διάφορες προσπάθειες είχαν αλλάξει μαγνήτες, είχαν αλλάξει ηλεκτρικά και άλλα τέτοια, αλλά η δομή της κιθάρας αυτής ήταν για να είναι άνετη όχι τόσο για να ακούγεται καλά. Πάμε στο άλλο άκρο λοιπόν σε μια custom Les Paul οι οποίες είναι ένα βαρύ όργανο, δυσκολεύεσαι να το σηκώσεις με το ένα χέρι. Πολλά μοντέλα έχουν,ανάλογα την τεχνολογία, και χοντρό λαιμό και ο ήχος τους είναι πάρα πολύ καλός για το περισσότερο κόσμο που παίζει κιθάρα. Ο παραλληλισμός εδώ πέρα είναι ότι η Les Paul είναι σαν ένα ωραίο κουστούμι κυριλέ ντύσιμο με σκαρπίνια τα οποία θα τα φόραγες για να πας σε ένα γάμο ή σε μια δεξίωση αλλά πότε δεν θα σκεφτόσουν να το φορέσεις για να πας στο γυμναστήριο. Οπότε λοιπόν με απλά λόγια μην μπλέκουμε τις κιθάρες μας μεταξύ τους.

(04:00”) Όπως ακριβώς θα έχεις την φόρμα για το γυμναστήριο και το κυριλέ σου ντύσιμο για μια δεξίωση έτσι θα έχεις την κιθάρα της μελέτης και την κιθάρα για το live και την ηχογράφηση. Μπορεί να σου πω με πολύ μεγάλη σιγουριά ότι πάρα πάρα πολύ σπάνια χρησιμοποιώ την κιθάρα μου την οποία έχω για μελέτη στο σπίτι και την οποία παίζω στα μαθήματα μου ή την ώρα που γενικότερα μελετάω, πάρα πολύ σπάνια θα με δεις να την βουτάω και να πηγαίνω στο στούντιο με αυτή την κιθάρα γιατί δεν είναι αυτό το δυνατό της σημείο. Μην μπλέκουμε λοιπόν την φόρμα με το κουστούμι. Δεν είναι ότι το ένα είναι καλό και το άλλο δεν είναι, απλά το κάθε ένα έχει τον ρόλο του. Αυτά λοιπόν από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info