Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Πως καταλαβαίνουμε ότι έχουμε βελτιωθεί στην κιθάρα ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. Η σημερινή ερώτηση έρχετε από τον φίλο μας τον Λευτέρη ο οποίος ρωτάει :

Πως μπορώ να καταλάβω αν βελτιώνομαι? Κάποιες μέρες νομίζω ότι παίζω καλά, αλλά άλλες φορές νομίζω ότι έχω μείνει στα ίδια εδώ και μήνες.

Φίλε Λευτέρη, πρέπει να ξανακοιτάξεις το πως μετράς την βελτίωση σου και την πρόοδο σου. Δηλαδή, όπως ακριβώς ένας δρομέας που τρέχει έχει ένα χρονόμετρο στο οποίο μετράει τις επιδόσεις του και με αυτόν τον τρόπο βλέπει εάν όντως γίνεται καλύτερος ή οχι, έτσι πρέπει και εσύ, ως κιθαρίστας, να βρεις τα δικά σου “metrics”, που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις εάν βελτιώνεσαι ή όχι. Είναι πολύ ειρωνικό,  για την ακρίβεια τραγική ειρωνία,

(1:00”) αλλά πάρα πολύς κόσμος παρατάει την κιθάρα, ενώ βελτιώνεται με κανονικότατους ρυθμούς, απλά γιατί δεν πιστεύει ότι βελτιώνεται. Δηλαδή, ενώ υπάρχει η βελτίωση αυτή και στην πραγματικότητα είναι και μετρήσιμη, ψυχολογικά αισθάνεται ότι δεν βελτιώνεται και καταλήγει να τα παρατήσει, προσοχή λοιπόν να μην πέσετε στην κατηγορία αυτή γιατί είναι θλιβερό αυτό το πράγμα όταν συμβαίνει.

Πάμε τώρα στο ενδιαφέρον της υπόθεσης, το πως θα το πετύχεις αυτό το πράγμα. Το να μετρήσεις την βελτίωση σε θέματα τεχνικής και συγκεκριμένα σε θέματα ταχύτητας, είναι αρκετά εύκολο, χρησιμοποιούμε τον μετρονόμο. Δηλαδή εάν έκανες μια άσκηση πριν από 3 μήνες στο 100 και τώρα την κάνεις στα 120, είσαι μια χαρά, έχει υπάρξει μια βελτίωση της τάξης του 20% μέσα σε 3 μήνες. Το θέμα όμως είναι πως μπορείς να μετρήσεις αντίστοιχα την βελτίωση σου σε άλλα θέματα, όπως είναι η γνώση ταστιέρας, το να διαβάζεις νότες (αν ασχολείσαι με αυτό το θέμα), όπως είναι η βελτίωση του αυτοσχεδιασμού σου, όπως είναι η θεωρία και επίσης όπως είναι η φρασεολογία σου.

(2:00”) Σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα μπορεί να σε βοηθήσει ο καθηγητής σου. Όποιος σε εκπαιδεύει στο θέμα της κιθάρας έχει (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει) συγκεκριμένους τρόπους για να μετρήσει την βελτίωση σου σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα. Ακόμα σε κάτι τόσο κατά κάποιο τρόπο νεφελώδες, όπως είναι το να διαβάζεις παρτιτούρα, υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις που δείχνουν την ταχύτητα με την οποία έχεις μάθει να αναγνωρίζεις τις νότες απάνω στο πεντάγραμμο. Το ίδιο συμβαίνει και με την γνώση ταστιέρας, την ταχύτητα με την οποία έχεις μάθει να βρίσκεις τις νότες πάνω στην ταστιέρα της κιθάρας  σου. Το ίδιο συμβαίνει και για την φρασεολογία, το ίδιο συμβαίνει και για την ηλεκτρική κιθάρα. Δηλαδή δεν είναι τα πράγματα δυαδικά ή τα πάω καλά ή δεν τα πάω καλά.

(3:00”) Μονίμως υπάρχει μια διαδικασία βελτίωσης την οποία πρέπει με την βοήθεια του καθηγητή σου να την κοντρολάρεις για να δεις πόσο καλά ή όχι πηγαίνει. Για την ακρίβεια ένας από τους βασικότερους λόγους που ένας intermediate προς advanced παίχτης πρέπει να έχει έναν καθηγητή είναι αυτό ακριβώς, για να μπορέσουν να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και να μπορεί να κρατηθεί το tracking της βελτίωσης ή όχι του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Αυτά λοιπόν από εμένα, ελπίζω να βοήθησα στο συγκεκριμένο θέμα και τα λέμε την επόμενη φορά στο επόμενο Ask The Guitar Coach. Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info