Καλησπέρα σε όλους !

Σήμερα θα αναλύσουμε ένα θέμα όσο αναφορά τους στόχους μας και τον καθηγητή μας…

“Πως μπορώ να μην επηρεάσει ο δάσκαλος τους κιθαριστικούς μου στόχους? “

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο i-Tunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the guitar coach. H σημερινή ερώτηση έρχεται από τον φίλο μας τον Λευτέρη  όπου ρωτάει ο οποίος λέει το εξής :

Ιωάννη δε θέλω να κάνω μαθήματα κιθάρας ή να συνεργαστώ με κάποιο καθηγητή γιατί έχω πολύ συγκεκριμένους στόχους στο μυαλό μου και δεν θέλω να μπω στην διαδικασία να ασχοληθώ με τους στόχους που μπορεί να έχει άλλος καθηγητής για εμένα και για το μάθημά μας. Τι προτείνεις ?

Φίλε Λευτέρη πολύ καλή ερώτηση και χαίρομαι πολύ που μου δίνεται η ευκαιρία να την απαντήσω γιατί είναι ένα θέμα στο οποίο υπάρχει πολύ παρεξήγηση από πολύ κόσμο. Ας το εξηγήσουμε λοιπόν προσεκτικά και από την αρχή. Το έχεις πιάσει το θέμα ανάποδα η δουλειά ενός καθηγητή δεν είναι να θέτει τους στόχους και να σου λέει πως να φτάσεις εκεί πέρα όπως έφτασε εκείνος.

(1:00”) Η δουλειά του καθηγητή είναι να σε βοηθάει να φτάσεις τους δικούς σου στόχους σαν πολύ απλό παράδειγμα σκέψου ότι εσύ είσαι ο πελάτης και ο καθηγητής είναι ο ταξιτζής μπαίνεις λοιπόν μέσα στο ταξί και του λες φίλε μου θέλω να με πας εκεί…και αυτός φροντίζει να σε πάει εκεί που θες να πας εσύ. Άρα λοιπόν η στοχοθεσία δεν είναι δουλειά του καθηγητή, είναι δική σου δουλειά και γίνεται δουλεία του καθηγητή μόνο αν του ζητήσεις την βοήθεια του. Η δουλειά του καθηγητή είναι η διαδικασία, η διαδρομή που σε οδηγεί στον δικό σου στόχο, όχι στον δικό του στόχο. Αυτή είναι η πιο ξεκάθαρη απάντηση,ας δούμε ένα ωραίο παραδειγματάκι για τα σημεία στα οποία πολλές φορές γίνετε παρεξήγηση ιδιαίτερα σε κάποιο κομμάτι που είναι και ένα μικρό ελάττωμα της ελληνικής νοοτροπίας.

(2:00”)Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι εσύ φίλε Λευτέρη αποφασίζεις να πας ένα ταξίδι και πας στην Μαδρίτη, παίρνεις το αεροπλάνο, κατεβαίνεις κάτω, βγαίνεις έξω και μπαίνεις σε ένα ταξί μέσα. Είναι λοιπόν οι δικές σου διακοπές και εσύ αποφασίζεις που θέλεις να πας μέσα στην πόλη και λες στον ταξιτζή ότι θα ήθελες να σε πάει στον Καθεδρικό ναό που υπάρχει στην Μαδρίτη, δεν θυμάμαι και το όνομα και εκείνος που έχει ζήσει μέσα στην πόλη 10, 20, 30, 40 χρόνια και η δουλεία του είναι να πηγαίνει παντού γύρω γύρω στην πόλη, σε πηγαίνει από εκεί που είσαι στο σημείο που θες να πας εσύ με τον καλύτερο δυνατό, πιο γρήγορο, τρόπο και πιο οικονομικό ελπίζουμε τρόπο. Το πρόβλημα λοιπόν το οποίο έχω δει εγώ είναι στην ελληνική νοοτροπία ότι ξαφνικά ο άνθρωπος που έρχεται για πρώτη φορά στην Μαδρίτη και έχει μπει για πρώτη φορά σε ένα ταξί σε αυτή την πόλη ξαφνικά στα καλά καθούμενα λέει,” όχι δε θέλω να πάμε από εδώ, θέλω να πάμε από εκεί.”

(3:00”) Μα από εκεί είναι αδιέξοδο”… “Δεν πειράζει, θέλω να πάμε από εκεί.” …Τι προσπαθώ να πω. Η διαδικασία που θα φτάσεις τους στόχους σου είναι δουλειά του καθηγητή, το να φτάσεις το ποιους στόχους θα διαλέξεις για να φτάσεις και τι θέλεις να πετύχεις γενικότερα είναι δουλειά του μαθητή και εφόσον οι ρόλοι αυτοί είναι ξεκάθαροι δεν υπάρχει καμία απολύτως παρεξήγηση και δεν πρόκειται ο καθηγητής καθόλου να εναποθέσει τους δικούς του στόχους πάνω σε εσένα, εκτός αν του ζητήσεις την βοήθεια του ή αν θέλει απλά να σε ενημερώσει ότι μπορείς να κάνεις και αυτό το πράγμα ή κάποιο άλλο. Να σου δώσω ένα μεμονωμένο παράδειγμα στο οποίο πολλές φορές ενημερώνω τους μαθητές μου για κάποιο κατά ένα τρόπο στόχο που θα μπορούσαν να έχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τους υποχρεώνουμε για αυτό. Αν δω κάποιο παιδί ότι έχει κάποια αρκετά καλή έφεση στην κιθάρα και έχει ένα ξεκάθαρο μυαλό το οποίο θα τον βοηθούσε να μπορέσει να δουλέψει κάποια στιγμή ως καθηγητής μουσικής,

 (4:00”) θα του προτείνω να ακολουθήσει το πρόγραμμα του London college of music. Αυτό εφόσον το αποδεχτεί είναι ένας καινούριος στόχος, το οποίο πάλι θα τον βοηθήσω στην διαδικασία αυτή, αλλά εγώ απλά τον ενημερώνω για την ύπαρξη του και αν τον ενδιαφέρει το βάζουμε μπροστά. Σε κάθε περίπτωση όμως με το που έρχεται ένας εν δυνάμει μαθητής σε εμένα μιλάμε κατευθείαν για τους δικούς του στόχους, δηλαδή τι θέλει να πετύχει εκείνος, ποιοι κιθαρίστες του αρέσουν, ποιες είναι οι αγαπημένες του μπάντες, τι θα ήθελε να κάνει , θα ήθελε να βγάλει δικό του δίσκο σε λίγα χρόνια, θα ήθελε να διδάσκει, θα ήθελε να μπορεί να ηχογραφεί, ποιοι είναι οι στόχοι του και μετά με βάση αυτούς τους στόχους φτιάχνουμε την πορεία και την διαδικασία την οποία θα τον φτάσει εκεί που θέλει εκείνος να φτάσει. Αυτά λοιπόν από εμένα για την συγκεκριμένο θέμα, για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα και πολύ ωραία ερώτηση που είμαι σίγουρος ότι θα βοηθήσει πολύ κόσμο και τα λέμε στο επόμενο Ask The Guitar Coach.

Γεια χαρά.


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info