Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Θέλω να μάθω Tapping, πως να μελετήσω και τι να προσέξω?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους από εσάς προτιμάτε τα podcasts, τώρα το Ask the Guitar Coach Podcast και στο iTunes.

Κάντε Subscribe και στείλτε μας τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια της εκπομπής.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς  ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Σήμερα έχουμε μια ξεκάθαρα παιχτική ερώτηση η οποία είναι η εξής:

¨Θέλω να μάθω tapping. Πως να μελετήσω και τι να προσέξω γενικότερα?¨

Ωραία ερώτηση από τον φίλο μας και θα προσπαθήσω να κάνω όσο γίνεται μια πλήρη ανάλυση του θέματος. Γενικά είναι ένα θέμα το tapping που με ενδιαφέρει πάρα πολύ, έχω γράψει ένα βιβλίο για αυτό το θέμα, μου είχε τραβήξει την προσοχή, είναι από αυτά τα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Γιαυτό και θα είναι λίγο μεγάλο το συγκεκριμένο βίντεο.

Τι είναι το tapping? Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε εξαρχής ότι ουσιαστικά είναι ένα extended legato, δηλαδή όταν παίζεις tapping δεν είναι ότι απλά βαράς με το δεξί χέρι πάνω στην κιθάρα, είναι συνδυασμός αριστερού και δεξιού χεριού.

(1:00”) Δηλαδή αν έχουμε 6 νότες (1.04) μόνο η μια από τις 6 είναι με το tap, οι υπόλοιπες 5 είναι με το αριστερό χέρι, το οποίο σημαίνει ότι το επόμενο βήμα για να γίνουμε καλοί στο tapping είναι το να εξελίξουμε το legato μας. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποιος να καταφέρει να κάνει καλό tapping αν δεν έχει πάρα πολύ εξειδικευμένο και γυαλισμένο legato.

Πάμε τώρα σε μερικές βασικές συμβουλές τις οποίες πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να μην πάρουμε τον στραβό δρόμο στην μελέτη της συγκεκριμένης τεχνικής.

  • Πένα, η πένα παραμένει εκεί που είναι δηλαδή όπως έχεις την πένα σου εδώ (1.42) δεν την κουνάς καθόλου, παραμένει εδώ, δεν αλλάζεις θέση, δεν την πετάς στον αέρα, δεν την πετάς στον κόσμο μπροστά στην σκηνή, δεν αλλάζουμε δάχτυλα, μένει εκεί που είναι.
  • Επόμενο,  το tapping γίνεται με το δεύτερο δάχτυλο, με το middle finger,

(2:00”) το οποίο χτυπάει εδώ απάνω (2.02) στις χορδές. Δεν γίνεται με το πρώτο δάχτυλο γίνεται με το δεύτερο

  • Τρίτο, πρέπει να ακουμπάμε στο πάνω μέρος του λαιμού στο πάνω μέρος του λαιμού, με αυτή την μεριά (2.19) του αντίχειρα, την μέσα, να στηριζόμαστε για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για να μπορέσουμε να ακουμπήσουμε και να χτυπήσουμε το tap μας, δηλαδή (2.29). Ακουμπώ εδώ πάνω και το κρατάμε σταθερό ώστε να έχουμε ένα σημείο αναφοράς και να είναι σταθερό το χέρι.
  • Επόμενο, υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι πρέπει να κάνουμε push προς τα κάτω ή pull προς τα πάνω. Εδώ δεν είναι τόσο ξεκάθαρος ο κανόνας, θα σας πω τι χρησιμοποιώ εγώ, όταν έχω μια νότα δηλαδή παίζω με ένα δάχτυλο tapping κάνω προς τα κάτω,

(3:00”) δηλαδή έτσι (3.02), η κίνηση είναι αυτή – λίγο προς τα κάτω, λίγο προς τα κάτω. Όταν έχω παραπάνω από μια νότα (παράδειγμα 3.14), όπου έχω 2 νότες με 2 δάχτυλα εδώ γίνεται προς τα απάνω η κίνηση αυτή αλλά αυτό είναι αρκετά πιο προχωρημένο.

Ο λόγος που όταν παίζω με μια νότα με ένα δάχτυλο το tap γίνεται προς τα κάτω κίνηση είναι γιατί μου επιτρέπει να χρησιμοποιώ λίγο παραπάνω τον καρπό μου και να κάνω πιο εύκολη την κίνηση για το δάχτυλο. Αυτά λοιπόν στο αρχάριο επίπεδο. Πάμε τώρα στο intermediate και να τα δούμε λίγο πιο προχωρημένα τα πράγματα, τι γίνεται όταν θες να εξελιχθείς λίγο παραπέρα.

Το επόμενο βήμα είναι να μάθεις να κάνεις tap με το 3ο και 4ο (3.48) δάχτυλο, σίγουρα με το 3ο με το ring finger δηλαδή,

(4:01”)  αλλά και αργότερα και με το 4ο να έχει και μια άνεση και αυτό. (4.10) Τώρα έπαιζα με το 4ο το μικρό δάχτυλο, θα μου πεις θα χρησιμοποιήσεις αυτό το δάχτυλο για να κάνεις μια τέτοια φράση? Όχι αυτή την φράση θα την έκανα πάντα με το 2ο δάχτυλο που είναι το πιο δυνατό και είναι στο κέντρο του χεριού και μπορώ να χρησιμοποιήσω και την δύναμη του καρπού μαζί για να κάνω την κίνηση μου. Αλλά, σε συνδυασμό θέλουμε να δουλεύουν τα δάχτυλα, δηλαδή αν κάνουμε κάποια στιγμή κάτι τέτοιο (4.36) είναι κάτι το οποίο πρέπει να υπάρχει η άνεση του στα δάχτυλα και καλό είναι να μην περιμένουμε να εμφανιστεί το κομμάτι αυτό και μετά να μάθουμε την τεχνική. Να υπάρχει από πριν έτοιμη και απλά να μας περιμένει πότε θα εμφανιστεί αυτή η φράση ή αυτό το κομμάτι για να το απομνημονεύσουμε και να μην χρειάζεται να γίνουν οι 100 ώρες μελέτης και πάει λέγοντας.

(5:00”) Στο intermediate tapping το επόμενο πράγμα που πρέπει να μάθουμε είναι να μάθουμε να κάνουμε tapping και με την πένα. Δηλαδή (5.08) αυτό είναι ένας ήχος που είναι πιο κοντά στην τρίλια πάρα στο οργανωμένο ρυθμικά tapping αλλά είναι μια αρκετά χρήσιμη τεχνική η οποία τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ διάσημη θα λεγα. Πέρα από αυτό χρειάζεται και μια μελέτη στο να χρησιμοποιηθούν τα δάχτυλα με ένα τρόπο που θα φτιαχτούν κάλοι, γιατί αν μελετάς μια μέρα μόνο πολύ ώρα, έχω δει περιπτώσεις που έχουν σκιστεί τα δάχτυλα απάνω. Οπότε αν κάποιος μελετήσει 10΄ tapping, καλό είναι να μοιράσει την ώρα ανάμεσα στα 3 δάχτυλα δηλαδή 2ο,3ο και 4ο έτσι ώστε να έχουν και τα 3 κάλους εδώ (5.53) πάνω.

Αυτά όσο αναφορά τις συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε,

(6:00”) θα ασχοληθούμε ένα λεπτό για το πια είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που έχουμε δει, μερικές φορές και από πιο προχωρημένους παίχτες, να κάνουν στο θέμα του tapping για να σιγουρευτούμε ότι δεν πέφτετε σε αυτή την παγίδα.

  • 1ο λάθος και το πιο συνηθισμένο είναι tapping με το 1ο δάχτυλο, δηλαδή ενώ παίζεις και έχεις την πένα εδώ (6.20) έρχεται η ώρα να κάνεις ένα tapping και γίνεται ένα ακροβατικό που αλλάζουν την πένα εδώ (6.24) για να ελευθερωθεί το πρώτο δάχτυλο για να παιχτεί η νότα αυτή. Καθόλου καλή ιδέα γιατί αλλάζουμε όλη την θέση του χεριού και κρατώντας τη πένα εδώ (6.35) δεν μπορούμε να στηρίξουμε το χέρι πουθενά, οπότε είναι αναγκαστικά στο αέρα. Το οποίο σημαίνει ότι αυτό μας υποχρεώνει στην καλύτερη περίπτωση να χτυπάμε μια νότα με το tapping μόνο, ενώ όταν το κάνουμε με τον τρόπο που είπαμε με το δεύτερο δάχτυλο μπορούμε να χτυπήσουμε πολλές παραπάνω.
  • 2ο πρόβλημα  είναι το να παίζεις με το δεξί χέρι στον αέρα, δηλαδή να μην ακουμπάει εδώ (6.58)

(7:00”) αυτό μειώνει πάρα πολύ την σταθερότητα του παιξίματος γιατί το σημείο αναφοράς είναι εδώ (7.05) και όχι εδώ.

  • 3ο, το να μαθαίνεις να κάνεις tap μόνο με ένα δάχτυλο. Για αρχάρια πράγματα είναι υπέρ αρκετό αλλά όταν προχωρήσεις λίγο την τεχνική χρειάζεται να εξελιχθούμε και να χρησιμοποιήσουμε και τα υπόλοιπα δάχτυλα.
  • 4ο και τελευταίο το να κάνουμε το παίξιμο του  Van Halen μόνο με τις τριπλέτες κάτι σαν και αυτό (7.27) αυτό είναι η πρώτη πρώτη μορφή του tapping, είναι το πρώτο μάθημα του tapping, το πρώτο πράγμα που έγινε στην ροκ κιθάρα όσο αναφορά το tapping και έχει εξελιχθεί πολύ από εκεί και πέρα. Οπότε όσο πιο σύντομα γίνεται ξεφύγετε από αυτό και να προχωρήσετε στα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που μπορούν να γίνουν με αυτή την πολύ ωραία τεχνική.

 

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.

Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info