Καλησπέρα σε όλους τους φίλους μας. Η σημερινή ερώτηση είναι :

“Τι να κάνω όταν πονάω ενώ παίζω μπαρέ?”

Δείτε την απάντηση στο παρακάτω βίντεο.

Για όσους προτιμάνε τα podcasts εδώ θα βρείτε το link για το Ask the Guitar Coach Podcast στο iTunes!

Κάντε Subscribe ΚΑΙ θυμηθείτε να μας στείλετε τις ερωτήσεις σας ώστε να  απαντηθούν στα επόμενα επεισόδια.

https://itunes.apple.com/us/podcast/ask-the-guitar-coach-greek-edition/id1251921056?mt=2

To subscribe to the Ask the Guitar Coach in YouTube, please use the following link:
Ask the Guitar Coach – YouTube Playlist

Transcription – Απομαγνητοφώνηση

(0:00”) Καλησπέρα και καλώς ήλθατε στο σημερινό επεισόδιο του Ask the Guitar Coach. Η σημερινή μας ερώτηση είναι η εξής:
¨Όταν παίζω μπαρέ πονάω, τι μπορώ να κάνω?¨

Μια πολύ συνηθισμένη δυστυχώς ερώτηση. Το μπαρέ είναι μια από τις τεχνικές που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στους κιθαρίστες. Για να δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό το θέμα.
Πρώτα από όλα για να ξεκαθαρίσουμε, συνήθως το αν πονάς την ώρα που κάνεις μπαρέ, σημαίνει 2 πράγματα. Πιέζεις σε λάθος σημείο και πιέζεις πολύ δυνατά. Θα αρχίσουμε λοιπόν να τα κοιτάμε ένα ένα τι μπορούμε να κάνουμε για το κάθε ένα από αυτά.
Κανόνας νούμερο 1, κούνα τον μπαρέ σου όσο πιο κοντά γίνεται στο επόμενο τάστο.
(1:00”) Δηλαδή αν παίζεις στο 3ο τάστο, μην παίζεις στο κέντρο του τάστου αλλά όσο πιο κοντά γίνεται στο μέταλλο στο τέλος του τάστου. Είναι καθαρά θέμα μοχλών όπως είχαμε πει και στο παρελθόν, όσο πιο κοντά παίζεις στο μέταλλο τόσο λιγότερη πίεση χρειάζεται για να ακουστεί καθαρά η νότα.
Κανόνας νούμερο 2, ανέβασε η κατέβασε λίγο τον δείχτη σου έτσι ώστε τα σημεία των κλειδώσεων (δες 1.35) να μην πέφτουν απάνω στις χορδές και να βρει το φυσικό του σημείο το μπαρέ. Ανάλογα με το μέγεθος των δαχτύλων σου μπορεί όπως πιάνεις τον μπαρέ να είναι η κλείδωση σου ανάμεσα σε κάποια χορδή. Όποτε συμβαίνει λοιπόν αυτό, ο κιθαρίστας λέει – Όχι δεν έχω καλό ήχο, χρειάζεται να πιέσω παραπάνω και πιέζει παραπάνω, με αποτέλεσμα να καταλήξει το όλο θέμα σε κάποιον τραυματισμό.
(2:00”) Η λύση δεν είναι να πιέζουμε περισσότερο, αλλά να μην πέφτει κάποια χορδή εδώ στο αυλάκι (δες 2.09) που υπάρχει ανάμεσα στις κλειδώσεις. Οπότε αν η χορδή είναι εδώ (δες 2.14) κατεβάζουμε λίγο πιο κάτω ή λίγο πιο πάνω ώστε να βγει έξω από αυτό το αυλάκι. Οπότε πολύ απλά 1-2 χιλιοστά κάτω και αντίστοιχα πάνω. Επίσης σαν παρένθεση ένας πολύς καλός τρόπος είναι να γυρίσουμε τον μπαρέ, το δάχτυλο λίγο πιο πλάγια έτσι ώστε να μην πιέζει με το κάτω μέρος του (δες 2.35) δείκτη αλλά λίγο πιο πλάγια. Δηλαδή να μην είναι έτσι (δες 2.38), εδώ θέλει προσοχή αλλά λίγο έτσι (δες 2.40). Όχι ίσια όπου χρειάζεται θα χρησιμοποιηθεί μόνο σκληρή δύναμη για να ακουστεί η νότα, αλλά λίγο πιο πολύ προς τα πλάγια (Δες 2.51).
Κανόνας 3. Πάμε τώρα σε ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας, όταν κάνεις αυτά τα 2 πράγματα που είπαμε,
(3:00”) δηλαδή κοντά στο επόμενο τάστο, ανεβοκατεβάζεις το δάχτυλο ώστε να μην πέφτει μέσα στο αυλάκι καμία χορδή και γυρίσεις και λίγο πλάγια τον μπαρέ και τώρα έχεις ποια ένα ωραίο καθαρό ήχο, τι κάνουμε? Αρχίζουμε να μειώνουμε την πίεση που βάζουμε, δηλαδή λιγότερο λιγότερο μέχρι που να αρχίσει να μην ακούγεται καθαρά (παράδειγμα 3.30). Κάποιες νότες σιγά σιγά αρχίζουν να μην έχουν καθαρό ήχο από αυτό το σημείο ένα κλικ πιο πολύ δύναμη και μετά προσπαθείς να απομνημονεύσεις πόση δύναμη χρειάζεται για αυτό ακριβώς το πράγμα (παράδειγμα 3.47).
Αυτοί είναι οι 3 βασικοί τρόποι με τους οποίους θα βελτιώσεις τον μπαρέ σου και θα πονάς λιγότερο όταν πας να παίξεις.
(4:00”) Υπάρχει και ένας τελευταίος όπου πιθανότατα είναι και ο πιο σημαντικός γιατί θα σου βελτιώσει γενικότερα την τεχνική με τον μπαρέ και μας τον είχαν μάθει στην Αμερική στο GIT. Είναι πιο πολύπλοκος οπότε λίγο υπομονή εδώ πέρα. Ο σκοπός μας με αυτόν τον τρόπο είναι να μην πιέζουμε την κιθάρα και τα δάχτυλα προς τα μέσα, δηλαδή η δύναμη που βάζουμε να μην είναι προς τα μέσα. Για την ακρίβεια να μην πιέζουμε καθόλου την κιθάρα προς τα μέσα. Και θα με ρωτήσεις τώρα, – αν δεν την πιέσεις προς τα μέσα πως θα ακουστεί ο ήχος, θα ακουστεί αυτό το πράγμα (παράδειγμα 4.34).- Όχι ακριβώς. Άμα ακουμπήσεις πίσω τον αντίχειρα (δες στο 4.40), ο αντίχειρας παραμένει σε ένα σταθερό σημείο έτσι ώστε το χέρι να μην μπορεί να πέσει κάτω και αφήσεις το χέρι ελεύθερο, (παραδείγματα 4.50) προσοχή δεν το έχω αφήσει ακόμα ελεύθερο Τώρα το άφησα ελεύθερο, δεν πιέζω καθόλου προς τα μέσα,
(5:00”) απλά αφήνω το χέρι ελεύθερο να πέσει και επειδή το στηρίζω από εδώ (5.04 παράδειγμα) στο ξύλο πάνω με τον αντίχειρα η δύναμη της βαρύτητας του χεριού που είναι 8-10 κιλά, κρέας κόκαλα, τραβάει προς τα κάτω με αυτή την δύναμη, την οποία δεν την βάζω εγώ, την βάζει η βαρύτητα της γης και απλά την κατευθύνω προς το σωστό σημείο.
Κανονικά εμείς κάνουμε το εξής, κρατάμε το χέρι μας εδώ πέρα (παράδειγμα 5.30) και πιέζουμε προς τα μέσα. Άρα βάζουμε δύναμη για να μείνει το χέρι απάνω και δύναμη για να πιέσουμε τις νότες. Αυτό που λέω εγώ τώρα το οποίο μας το είχαν προτείνει ξανά είπα στο GIT, είναι: ακουμπάμε τον αντίχειρα (5.45 παράδειγμα) και μετά αφήνουμε το χέρι να πέσει και η βαρύτητα σπρώχνει τις χορδές προς τα μέσα.
Αυτό θα χρειαστεί λίγο δουλειά,
(6:00”) αλλά είναι σίγουρος τρόπος ότι θα μειώσει εντελώς οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν με τον μπαρέ.

Αυτά από εμένα, ελπίζω να βοήθησα τα λέμε την επομένη φορά στο επόμενο Ask the Guitar Coach.
Γεια χαρά!


Click the button below to receive a FREE information PDF about Ioannis Anastassakis’

Electric Guitar Coaching, available WORLDWIDE!

Join our amazing,thriving online community of developing guitarists and start working towards your music goals!

Click for your FREE Electric Guitar Coaching Info